استفاده از پروتز (پروتز متحرک) زمانی توصیه میشود که کمبود دندانها زیاد باشد یا موقعیت دندانها یا کیفیت استخوان فک اجازه جایگزینی دندانهای از دست رفته با روکش یا بریج را نمیدهد.
از دست دادن دندان چه مشکلاتی میتواند ایجاد کند؟
- اختلالات گوارشی ممکن است به دلیل کاهش توانایی جویدن رخ دهد.
- تغییر شکل حفره دهان ممکن است صحبت کردن را دشوارتر کند.
- چین و چروکهای صورت ممکن است عمیقتر شوند، زیرا ماهیچههای صورت حمایت پایه خود را از دست میدهند
- بهزیستی کلی ممکن است بدتر شود، مهارها ممکن است ایجاد شوند.
پروتز دندان چیست؟
پروتز دندان دستگاهی است که امکان بازیابی دندانهای از دست رفته را با کمک ساختارهای دندانی (پروتز) فراهم میکند. به زبان ساده، اینها دندان مصنوعی هستند. پروتزهای دندانی به دو دسته متحرک و غیر متحرک تقسیم میشوند و همچنین گروه دیگری وجود دارد. یک پروتز تا حدی متحرک یا یک پروتز ترکیبی است که این شامل هر دو عنصر پروتز متحرک و غیر متحرک است.
پروتز متحرک جزئی زمانی استفاده میشود که قسمت قابل توجهی از دندانها از بین رفته باشد، به همین دلیل است که نصب پروتز غیر متحرک (پل دندانی) از نظر فیزیکی غیرممکن است. عدم وجود دندانهای نگهدارنده در محل از دست دادن که بریج دندانی روی آن قرار گرفته است. هزینه پروتز ترکیبی دندان ارزانتر از یک پروتز غیر متحرک خواهد بود.
مزایای جایگزینی دندانهای از دست رفته چیست؟
مزیت اصلی این است که پروتز دندانی با عملکرد مناسب، دست نخورده و کامل است ازدیگر مزیت ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ظاهر زیبایی، لبخند کامل که به شما احساس بهتر و اعتماد به نفس میدهد.
- ظاهر جوانتر و بهبود رفاه، اعتماد به نفس
- توانایی جویدن صحیح، جلوگیری از هرگونه مشکل گوارشی
- به دلیل شکل مناسب حفره دهان و دندانها، گفتار ممکن است بهبود یابد
- چین و چروکهای صورت ممکن است در نواحی آسیب دیده کاهش یافته یا نرم شوند.
- پروتزهای امروزی اثر طبیعی دارند، بنابراین مناسبتر و راحتتر هستند که به شما این امکان را میدهد که احساس کنید دندانهای خود را دارید.
انواع پروتز
پروتز کامل پروتز متحرک جزئی پروتز متحرک تثبیت شده روی ایمپلنت (اوردنچر)
پروتز کامل
پروتز کامل یک پروتز متحرک است که در صورت بی دندانی (بی دندانی کامل) توصیه میشود. پروتز نه تنها جایگزینی برای دندان بلکه برای لثه نیز میباشد.
قطعات:
- صفحه پایه: صفحه پایه پروتز دندان روی پایه غشای مخاطی و استخوان قرار دارد. ثبات آن توسط ماهیچههای صورت، سطح غشای مخاطی و استخوان، اثر خلاء، فشار جویدن و گرانش تضمین میشود. این پایه قدرت جویدن را به استخوان منتقل میکند.
- سرامیک صورتی: سرامیک صورتی بر روی صفحه پایه نصب میشود و به بازیابی زیبایی حفره دهان و صورت کمک میکند.
- دندانهای مصنوعی: دندانهای مصنوعی متصل به پروتز علاوه بر عملکرد زیبایی شناختی فوق، به بازیابی توانایی جویدن بیمار نیز کمک میکند.
مواد استفاده شده:
پروتز کامل، متحرک و جزئی از پلاستیک مخصوص ساخته شده است، اما میتوان آن را با قطعات فلزی نیز ترکیب کرد. از آنجایی که پلاستیک مخصوص را میتوان به راحتی آب کرد، باید همیشه مرطوب نگه داشته شود تا شکل اصلی دندان مصنوعی تغییر شکل ندهد.
پروتز متحرک جزئی:
اگر بی دندانی کامل نباشد، اما تعداد دندانهای موجود دیگر برای جایگزینی ثابت کافی نباشد، این نوع پروتز توصیه میشود. پروتز پلاک جزئی فضای بزرگتری را نسبت به دندانهای طبیعی اشغال میکند، زیرا جایگزین دندانها به همراه استخوان عقب رفته و کامل میشود.
قطعات:
- بیس پلیت: دندان مصنوعی در تماس با پایه غشای مخاطی و استخوان است. این میتواند از فلز، پلاستیک یا ترکیبی از هر دو ساخته شود.
- سرامیک صورتی: از ماده صورتی شبیه به رنگ لثه ساخته شده است که وظیفه آن چسباندن دندانها به صفحه پایه است.
- دندان مصنوعی: وظیفه اصلی آن علاوه بر جویدن و زیبایی، تسهیل بیان در هنگام گفتار است.
- اتصالات ویژه: برای تعمیر دندان مصنوعی از گیرههای مختلف، ضمیمههای از پیش ساخته شده، تیپر و تکیه گاه در سطح جونده استفاده میکنیم.
پروتز با فریم فلزی با اتصالات مخفی مخصوص
کلینیک ما همچنین میتواند پروتزهای فریم فلزی را با ضمیمههای مخفی ویژه ارائه دهد. برخلاف پروتز متحرک جزئی، گیره فلزی در سطح خارجی دندان قابل مشاهده نیست و راه حلی پایدارتر و طولانی مدت ارائه میدهد.
این نوع فقط در صورت وجود تعداد کافی دندانهای جلو قابل استفاده است، در حالی که برخی از دندانها در ناحیه پشت وجود ندارند. قسمت قابل جابهجایی به پل متصل میشود تا در صورت از بین رفتن قسمت کلیک، تعمیر آسانتر شود. ضمیمههای ویژه پنهان انواع مختلفی دارند: کشویی، میلهای یا متصل به لنگر.
پروتز متحرک با ایمپلنت تثبیت میشود
اگر بیمار بی دندان باشد، دندانپزشکان ما عمدتاً این نوع پروتز را توصیه میکنند. در بیشتر موارد ما از آن برای جایگزینی دندان مصنوعی تحتانی استفاده میکنیم. در بین محلولهای دندان مصنوعی، این بالاترین ثبات را ایجاد میکند زیرا به ایمپلنتهایی که با پتنتهای خاص وارد فک شدهاند، متصل میشود.
قطعات:
- ایمپلنتهای دندانی: معمولاً 4-6 ایمپلنت در فک قرار داده میشود
- نوار ویژه و ثبت اختراع
پروتز دندان
این روش به ما این امکان را میدهد که یک پروتز ثابت بسازیم که میتواند توسط بیمار برداشته شده و دوباره قرار گیرد. تفاوت بین پروتز کامل و پروتز متحرک تثبیت شده با ایمپلنت (اوردنچر) در این است که در حالی که پروتز کامل به دلیل شرایط آناتومیکی حفره دهان و اثر خلاء ثابت میشود، پروتزهای اوردنچر با چسباندن به ایمپلنت در جای خود باقی میمانند. اخیراً بیشتر از این روش استفاده میکنیم، به خصوص در فک پایین، جایی که دستیابی به پایداری پروتز کامل سخت ترین است. قبل از انتخاب این گزینه باید شرایط خاصی در نظر گرفته شود، زیرا همه استخوانهای فک برای ایمپلنت مناسب نیستند.
روند ساخت پروتزهای دندانی تثبیت شده روی ایمپلنت کمی با پروتزهای دیگر متفاوت است. ابتدا باید ایمپلنتهای دندانی به عنوان پایهای برای پروتز در فک قرار داده شوند. پس از یک دوره بهبودی طولانی 4-6 ماه، ساختارهای ویژه روی ایمپلنتها نصب میشود. پروتز آماده کاملاً با ایمپلنتهای نصب شده مطابقت دارد.
روش کلی ساخت دندان مصنوعی
1. معاینه و مشاوره جامع دندانپزشکی
در طول ارزیابی اولیه، دندانپزشک و جراح دندان ما معاینه کامل دندانهای بیمار ما را انجام خواهند داد. اشعه ایکس و یا سی تی در صورت نیاز ساخته میشود و بر اساس نتیجه آن برنامه درمانی تدوین میشود. زمانی که برنامه درمانی با بیمار مطرح و نهایی شد، درمان شروع میشود.
2. برداشت
ابتدا دندانپزشک ما با مادهای خاص از دهان و کام بیمار قالب گیری میکند و سپس مناسبترین رنگ دندان را به همراه بیمار انتخاب میکند. بعداً قالب دندان به آزمایشگاه دندانپزشکی داخلی ما فرستاده میشود، جایی که تکنسینهای دندانپزشکی ما پروتز را در چند روز با استفاده از مواد باکیفیت و پیشرفتهترین فناوری میسازند.
3. تنظیمات قبل از نصب دائمی دندان مصنوعی
هنگامی که تکنسینهای دندانپزشکی ما ساخت پروتز را به پایان رساندند، بیمار را برای یک جلسه آزمایشی فراخوانی میکنیم. در طول جلسه، دندانپزشک ما بررسی میکند که آیا پروتز دقیقاً در دهان قرار میگیرد، راحت است و از نظر زیبایی لبخند کاملی را ارائه میدهد که بیمار میخواهد. هدف ما ساختن مناسبترین پروتز ممکن برای بیمار است.
4. اتصال دائمی
پس از انجام تنظیمات نهایی، دندانپزشک ما به طور دائم دندان مصنوعی را تعمیر میکند تا بیمار بتواند از پروتز جدید زیبایی و راحت لذت ببرد.
پس از فیتینگ دائمی به چه نکاتی توجه کنیم؟
در درجه اول، فرد باید به قرار دادن دندان مصنوعی در داخل و خارج از دهان و پوشیدن آن عادت کند. در ابتدا توصیه میشود که غذاهای نرمتر با تمرکز بر جویدن از هر دو طرف بخورید و به همان اندازه فک را فشار دهید. باید از غذاهایی که داغ هستند یا ممکن است به دندان بچسبند (آب نبات) پرهیز کنید. برای چند روز، پس از اتصال دائمی ممکن است ترشح بیش از حد بزاق را تجربه کنید. اگر دندان مصنوعی شما روی لثه شما فشار میآورد و باعث حساسیت بیش از حد میشود، یا اگر دندان مصنوعی جابهجا شده است، لطفاً در اسرع وقت به کلینیک ما مراجعه کنید.
چگونه دندان مصنوعی خود را تمیز کنیم؟
درست مانند مراقبت از دندانهای خود، باید زمان کافی برای تمیز نگه داشتن دندان مصنوعی نیز اختصاص دهیم تا بتوانند عملکرد کاملتر و زندگی راحتتری را ارائه دهند.
- دندان مصنوعی خود را از دهان خارج کرده و با آب گرم بشویید.
- بعداً آن را با یک مسواک با چگالی “سخت” بدون باقی ماندن مواد غذایی در فرورفتگیها تمیز کنید. این روند احتمالاً باید بعد از هر وعده غذایی تکرار شود.
- تمیز نگه داشتن دهان و لثهها نیز مهم است.
- استفاده از محلول یا قرص پاک کننده، دو بار در هفته توصیه میشود. به این ترتیب، پلاک، تغییر رنگ و التهاب با باکتریهای عامل را میتوان آسانتر و مؤثرتر از بین برد. دندانهای مصنوعی باید قبل و بعد از استفاده از محلول پاک کننده یا قرص شسته شوند.
سخن آخر
پروتز زمانی توصیه میشود که مراجعه کننده از کمبود دندان، موقعیت دندانها یا کیفیت استخوان فک اجازه جایگزینی دندانهای از دست رفته با روکش را نمیدهند.
قطعات پروتزی انواع مختلفی دارند که برای هر فرد نسبت به کمبود دندانهای بیمار مورد استفاده قرار میگیرد. میتوانید از پروتزهای دندان مصنوعی استفاده کنید تا زیبایی ظاهری و اعتماد به نفس خود را دوباره به دست بیاورید. باید از دندانهای مصنوعی خود مانند دندانهای طبیعی خود مراقبت کنید تا آسیب زیادی به آنها وارد نشود.